Corona heeft houtbouw een boost gegeven

Nieuws_Corona_houtbouw_boost.jpgdonderdag 02 maart 2023 11:12

Ook al heb je helemaal niets met hout, als je een half uurtje met Rudi Roijakkers praat, raak je vanzelf enthousiast. Roijakkers is senior adviseur bij Adviesbureau Lüning en directeur van Quake innovation. Samen met emeritus-hoogleraar Cees Kleinman en ‘houtprofessor’ André Jorissen schreef hij het curriculum voor de opleiding Houtbouw voor constructeurs van het HTI.

Interview met Rudi Roijakkers van Adviesbureau Lüning

Omslag

De aanmeldingen voor deze opleiding lopen storm en dat verbaast Rudi Roijakkers niets. “De laatste jaren is er een omslag in de maatschappij gekomen als het gaat om duurzaamheid. Met alle berichten over klimaatverandering is er nu breder het besef gekomen dat er nu echt iets moet gebeuren. Corona heeft dat proces nog versterkt en heeft daarmee ook de houtbouw als het ware een boost gegeven. Ik organiseerde vorig jaar voor VNconstructeurs een webinar over houtbouw en die was in no time volgeboekt. Dan voel je al dat er iets in gang is gezet. Investeerders, architecten, ingenieurs, iedereen ziet de meerwaarde van bouwen met hout in. Ook bureaus krijgen steeds vaker opdrachten waarin de wens ligt om hout te verwerken in het ontwerp.”

Voordelen

“Ook nieuwe producten voor houtbouw hebben de markt de laatste jaren veranderd”, legt Roijakkers uit. “Zo beschikken we nu bijvoorbeeld over LVL hout. Dat is een hoogwaardig gelamineerd fineerhout die erg maatvast en sterk is en die meer toepassingen kent voor het maken van vloeren en wanden. Nog meer impact op de houtbouw had de introductie van CLT. Dit zijn grote dikke platen van kruislings verlijmde houten planken, waarmee robuuste vloeren met grotere overspanningen gemaakt kunnen worden. De voordelen van hout zijn enorm groot. Hout is goed industrieel te bewerken, het slaat CO2 op in plaats van dat er veel CO2 vrij komt bij de productie zoals bij beton of staal en het is goed herbruikbaar. Dit is erg belangrijk als we de doelstellingen voor het reduceren van de uitstoot van CO2 van het klimaatakkoord van Parijs willen halen. Een ander voordeel is dat hout veel lichter is dan beton of staal. Daardoor is het goedkoper en als prefab onderdelen gemakkelijker te transporteren. Ook zijn er minder zware funderingen nodig.”

‍Hout heeft toekomst

“En natuurlijk zijn er ook uitdagingen”, geeft Roijakkers heel eerlijk toe. “Want hoe zit het met hout en brandgevaar, hoe zorg je dat je geen geluidshinder hebt bij lichte houten gebouwen en voorkom je trillingshinder in woningen? Met regelmaat verschijnen er wel nieuwe rapporten over deze aspecten. Alles over houtbouw is in een stroomversnelling geraakt. Daarom is het ook goed dat het HTI deze post hbo-opleiding heeft ontwikkeld. De jongere generatie is zeer bewust bezig met duurzaamheid en dat merk je aan de animo voor deze opleiding. Hout heeft de toekomst. De nieuwe Europese regelgeving die eraan staat te komen als het gaat om de CO2-beprijzing en MPG-score (MilieuPrestatie Gebouwen; red.) zal er alleen maar voor zorgen dat het argument dat houtbouw duurder is dan traditionele bouw snel zal verdwijnen. We moeten er alleen voor zorgen dat de jonge markt niet in een negatief daglicht komt door ‘beginnersfouten’ van nieuwe partijen. Houtbouw vereist kennis en kunde en ik ben blij met de grote aanwas van jonge mensen die zich hierin willen specialiseren.”

Klik hier voor meer informatie over de nieuwste opleiding 'Houtbouw voor Constructeurs'!

« Terug