Dag van de constructeur in het teken van samenwerken

DvdC_2023_v2.jpgdinsdag 28 maart 2023 23:07

Thema van de Dag van de constructeur 2023 die op 1 juni in Buitenplaats Kameryck in Kamerik zal plaatsvinden, is ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. Het zijn twee aspecten die zeer actueel zijn in de constructeursbranche.

Column Frank Kaalberg, voorzitter programmacommissie Dag van de Constructeur en bestuurslid VNconstructeurs

Thema van de Dag van de constructeur 2023 die op 1 juni in Buitenplaats Kameryck in Kamerik zal plaatsvinden, is ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. Het zijn twee aspecten die zeer actueel zijn in de constructeursbranche. Het verbeteren van de borging van de constructieve veiligheid heeft tot doel het voorkomen van calamiteiten en instortingen. Belangrijkste oorzaak is de versnippering van, en onduidelijkheid over rollen, taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor ontwerp en realisatie van de constructie.

Een belangrijke verandering om de regie op de veiligheid te verbeteren, is het versterken van de rol van de Coördinerend Constructeur. VNconstructeurs ondersteunt daarom het manifest van opdrachtgevers, adviseurs en bouwbedrijven om de constructieve veiligheid naar een hoger plan te tillen. De Coördinerend Constructeur krijgt de eindverantwoordelijkheid voor de integrale constructieve veiligheid. Hiermee wordt actief de versnippering van taken en verantwoordelijkheden tegengegaan en wordt constructieve veiligheid geen streven meer, maar een verplicht eindresultaat. Samenwerking en gedeelde verantwoordelijkheid zijn daarbij ontzettend belangrijke factoren. Tijdens de Dag van de constructeur zullen de sprekers hier ook aandacht aan geven.

Het tweede aspect dat centraal staat tijdens de Dag van de Constructeur is duurzame constructies. Duurzaamheid en constructieve veiligheid zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. We willen met z’n allen zo duurzaam en circulair mogelijk bouwen, maar wat betekent dat voor het constructief ontwerp? Een slanker constructief ontwerp zorgt weliswaar voor minder gebruik van beton en staal, maar wat doet dat met de veiligheid van een constructie? Conform het Betonakkoord gaan we steeds minder cement in beton toepassen, maar tegelijkertijd moet de levensduur van infrastructurele (ondergrondse) constructies wel minimaal 100 jaar worden gegarandeerd. Meer toepassing van hout is duurzaam maar kun je daarmee ook veilig in de hoogte bouwen, welke verbindingen hanteer je en hoe zit het met brandveiligheid? Binnen de constructeursbranche zijn we innovatief, verleggen we bovendien grenzen door middel van uitdagende en steeds duurzamere constructieve ontwerpen, maar dat mag nooit ten koste van de veiligheid gaan.”

Alle aspecten rondom constructieve veiligheid én duurzaamheid komen tijdens de Dag van de constructeur aan de orde. Enerzijds door drie inspirerende keynote sprekers (Dirk Rinze Visser, Dorien Staal en Francesco Veenstra) en anderzijds door acht breakout-sessies over uitdagende projecten in hoogbouw, schuifviaducten, grensverleggende bruggen en een innovatieve afzinktunnel, digitalisering (Artificial Intelligence) en twee thematische sessies over constructieve veiligheid. Verder zullen we de Constructeur van het Jaar bekend maken en in samenwerking met het Constructeursregister de in de afgelopen (corona)jaren geaccrediteerde Registerconstructeurs en Registerontwerpers lauweren. Aan het eind van deze mooie dag is er de mogelijkheid om na te praten en te netwerken onder het genot van een heerlijk hapje en een drankje.

Donderdag 1 juni 2023 | Buitenplaats Kameryck in Kamerik


De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).
Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

« Terug