Historie

Het Hoger Technisch Instituut is in 1939 opgericht door Romke Jellema, Albert Hemelman en Hendrik-Jan Stutvoet. In die tijd is er een grote vraag naar gespecialiseerde technici. Jellema wil technici de gelegenheid bieden om zich verder te ontwikkelen en biedt met zijn collega’s vervolgopleidingen aan.

Doelstelling

Een praktijkgerichte technische opleiding voor mensen die zich verder willen ontwikkelen naast hun werk, dat was het doel van de oprichters van het HTI. Dat is ook het doel van vandaag.

Vooruitstrevende ideeën

In die tijd leerden nog maar weinig mensen door; dat was meestal voorbehouden aan de beter gesitueerden. Er wordt gekozen voor een organisatievorm zonder winstoogmerk. Daardoor blijft het collegegeld aantrekkelijk en kunnen ook meer mensen naar school. En dat was precies de bedoeling.

Mannen van stavast

Ook tijdens de oorlog passen de oprichters van het HTI hun idealen in de praktijk toe. Tijdens de oorlogsjaren wordt gewerkt aan de eerste Jellema uitgaven. Zowel Stutvoet als Jellema negeren de avondklok en het samenscholingsverbod om op zolder les te geven aan hun studenten.

Goede naam in de bouwwereld

Sinds 1939 heeft het HTI in de bouwwereld een goede naam opgebouwd. Het instituut levert een goede kwaliteit studenten af, die gedegen en breed zijn opgeleid. Ook de studenten zelf waarderen de opleidingen. In de enquête 2023 hebben zij het HTI wederom een dikke voldoende gegeven.