“Hout is de toekomst van duurzaam bouwen” [André Lankhof, constructeur]

Op 5 juni 2025 start bij het HTI weer de opleiding Houtbouw voor constructeurs. Bouwen met hout is enorm in opkomst. Construeren met hout vergt echter specifieke kennis en kunde, want hout gedraagt zich anders dan beton of staal. André Lankhof is Adviseur constructietechniek bij Ingenieursbureau IOB in Hellevoetsluis en volgde de opleiding in het afgelopen studiejaar.
“Alle onderwerpen die in de opleiding aan de orde kwamen vond ik waardevol”, vertelt André. “De kennis van hout die ik eerder heb opgedaan, zowel tijdens mijn studie als in de praktijk als constructeur bij Ingenieursbureau IOB, werd weer opgefrist en aangevuld met nieuwe ontwikkelingen waar we tegenwoordig veelvuldig mee te maken krijgen.”
Adviesvragen vanuit de markt
Vanuit de markt krijgt het bedrijf van André steeds vaker vragen over de toepassing van hout. “Die staan uiteraard in relatie tot de milieuvraagstukken waar we in Nederland mee te maken hebben. Het ophalen van de basiskennis over hout was dan ook waardevol. Daarnaast was de verdieping in de ontwikkelingen van de afgelopen tien jaar – met bijbehorende voorbeelden en aandachtspunten – een welkome aanvulling. Hiermee kunnen we onze advisering vanuit ons bedrijf nog beter afstemmen op de vraagstelling en de wensen van de opdrachtgever.”
Praktijkgericht
Een van de voordelen van de opleiding Houtbouw voor constructeurs is dat het geleerde direct in de praktijk kan worden toegepast. André: “We hebben in het verleden het ontwerp mogen maken voor een appartementencomplex in houtbouw/Cross-laminated timber (CLT). Dat was voor ons best zoeken naar de juiste oplossingen en het juiste ontwerp. Terugkijkend is dat behoorlijk gelukt, al blijft geld uiteindelijk een bepalende factor waardoor bepaalde keuzes worden overruled of gewijzigd. Wat we daar als belangrijke les uit meenamen en wat in de cursus ook werd bevestigd, is dat je de keuze voor hout in een vroeg stadium moet maken. Niet op twee paarden tegelijk blijven wedden om vervolgens pas ná het definitief ontwerp een keuze te maken.”
Docenten en lesmateriaal
André was ook tevreden over de kwaliteit van de docenten. “Zelfs de wat lastigere modules over de Eurocode en rekenregels waren goed te volgen. Gezien de norm behorende bij het berekenen van houtconstructies, is het begrijpelijk dat je niet overal heel diep op in kunt gaan of alles kunt benoemen. Met de komst van nieuwe normen, waarin ook de laatste ontwikkelingen zoals CLT zijn opgenomen, wordt de berekening van houtconstructies alleen maar complexer.”
“Het lesmateriaal vond ik duidelijk en goed te gebruiken. Zeker met de bijbehorende uitleg. Wat ik fijn had gevonden was dat het lesmateriaal voorafgaand aan de les, nog eerder
beschikbaar was. Nu werd het lesmateriaal één dag van te voren vrij gegeven. Dat vind ik een puntje voor verbetering.
Goede aanvulling
“Ik zou de opleiding zeker aanbevelen aan collega constructeurs”, zegt André. “Het biedt een goede aanvulling en verdieping op de dagelijkse werkzaamheden die we uitvoeren met betrekking tot houtconstructies. Het is geen opleiding waarin uitsluitend rekenregels en voorbeelden worden uitgewerkt, al komen er wel enkele aan bod. Het was met name een waardevolle verdieping in waar we bij het ontwerpen op moeten letten, welke (on)mogelijkheden er zijn bij het construeren in hout – ook in relatie tot nieuwe ontwikkelingen zoals CLT – en op welke vlakken we momenteel nog beperkte kennis of ervaring hebben. Kortom: waar de huidige én toekomstige uitdagingen liggen.”