Constructeur van het jaar: Mathew Vola

Mathew_Vola_2022.pngdonderdag 04 mei 2023 22:35

Nog heel even en dan mag Mathew Vola de titel Constructeur van het jaar overdragen aan zijn opvolger. Anderhalf jaar mocht hij de titel voeren die hem eind november 2021 werd uitgereikt. Vola, directeur bij ingenieurs- en adviesbureau Arup, is onder meer bekend van HAUT in Amsterdam, met 73 meter de hoogste houten hybride woontoren van Nederland (21 verdiepingen).

Nog heel even en dan mag Mathew Vola de titel Constructeur van het jaar overdragen aan zijn opvolger. Anderhalf jaar mocht hij de titel voeren die hem eind november 2021 werd uitgereikt. Vola, directeur bij ingenieurs- en adviesbureau Arup, is onder meer bekend van HAUT in Amsterdam, met 73 meter de hoogste houten hybride woontoren van Nederland (21 verdiepingen). Daarmee was Vola in 2016 een pionier. In 2012 tekende hij voor het constructieve ontwerp van het Nationaal Maritiem Museum van China. En daarvoor was hij als projectleider betonconstructies betrokken bij de Singapore Sports Hub, een futuristisch stadion met 55.000 zitplaatsen, een bewegend dak en flexibel inzetbare tribunes.

Teamwork

De jury roemde bij de uitreiking van de titel in 2021 Vola’s ‘boeiende portfolio’ in binnen- en buitenland, maar prees ook de manier waarop hij digitale technologie inzet bij de verduurzaming van de gebouwde omgeving. “Het was een eer om door vakgenoten uitgeroepen te worden tot constructeur van het jaar”, vertelt Mathew Vola. “Net zoals het feit dat ik door mijn collega’s ben voordragen voor deze titel. Het is een erkenning voor het werk dat ik samen met het hele team binnen Arub doe. Al meer dan 20 jaar werk ik met ziel en zaligheid aan duurzame constructies. De titel was en is nog steeds een aanmoediging om me te blijven inzetten voor duurzame innovaties en het toekomstbestendig maken van onze industrie. Als constructeur van het jaar mocht ik columns schrijven in het vakblad Cement. Hierdoor kon ik mijn verhaal over duurzame constructies kracht bijzetten. Maar ook in mijn werk was het bijzonder om ineens te ervaren dat mensen die ik nog niet kende in een ontwerpteam, mij wel kenden. Ook hier helpt het in de erkenning voor wat je doet.”


Form follows sustainability

Vorig jaar tijdens de Dag van de Constructeur was Mathew Vola een van de keynote sprekers. Zijn lezing ging over de uitdagingen van de constructeur in de 21ste eeuw. Vola is van mening dat de bekende uitspraak van de Amerikaans architect Louis Sullivan ’form follows function’ niet meer van deze tijd is en we toe moeten naar ‘form follows sustainability’ als basis voor het ontwerp- en bouwproces van de toekomst. “Ik sta regelmatig op het podium om ‘mijn verhaal’ te vertellen. Ik vond het mooi om in de afgelopen periode aangekondigd te worden als de constructeur van het jaar. Dat zet je verhaal ook weer kracht bij. Ik kan mijn opvolger dan ook alleen maar adviseren om van de titel te genieten en hem vooral ook in te zetten om je verhaal uit te dragen.”

Interessante vragen

Dit jaar is het thema ‘Samenwerken aan veilige én duurzame constructies’. “Ik hoop dat we tijdens het congres ook de dialoog aangaan over of we bepaalde veiligheidsfactoren niet moeten versoepelen om meer duurzame constructies te krijgen?”, zegt Mathew Vola. “Dat is namelijk een razend interessante vraag. Net zoals de vraag hoe we kunnen komen tot een Milieuprestatie Gebouwen (MPG) van nul? Wat mij betreft moeten we twee keer zo duurzaam gaan opereren als nu het geval is. Hoe slagen we erin om binnen het carbon budget te blijven terwijl er alleen maar meer gebouwd moet worden de komende jaren. Ik denk dat veel meer bouwen met hout en andere biobased materialen de enige manier is om onze doelstellingen te halen. Ik verheug me er in ieder geval op om erbij te zijn op 1 juni en met vakgenoten over deze thema’s te praten.”

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

« Terug