Keynote spreker Dorien Staal | Dag van de Constructeur

Portret-Dorien-2.jpegzaterdag 29 april 2023 08:19

Dorien Staal is statutair directeur van betonfabriek Voorbij Prefab, onderdeel van TBI Holdings. Voorbij Prefab in Amsterdam is een toonaangevende en innovatieve producent van duurzame prefab betonproducten in de woningbouw en de industrie. Daarnaast is Dorien Staal voorzitter van de Betonvereniging en lid van de Stuurgroep Betonakkoord.

Dorien Staal is statutair directeur van betonfabriek Voorbij Prefab, onderdeel van TBI Holdings. Voorbij Prefab in Amsterdam is een toonaangevende en innovatieve producent van duurzame prefab betonproducten in de woningbouw en de industrie. Daarnaast is Dorien Staal voorzitter van de Betonvereniging en lid van de Stuurgroep Betonakkoord.

Weerstand

Voorbij Prefab is koploper in de verduurzaming van beton. De weg ernaar toe was en is nog steeds geen gemakkelijke. Al in een vroeg stadium besefte Dorien Staal voor welke enorme klimaatuitdagingen we staan. De betonsector staat in de top 3 van vervuilende industrieën. Ze voelde zich verantwoordelijk om te onderzoeken hoe ze vanuit haar sector een bijdrage kon leveren aan de reductie van CO2. “Dat ging gepaard met de nodige weerstand”, vertelt Dorien Staal. “Iedereen lachte me een beetje uit. Ik wilde samen met andere betonproducenten onderzoeken wat mogelijk was. Maar ik liep iedere keer tegen een muur. Ieder was voor zich bezig en delen van informatie was al helemaal een ongepaste vraag. Verder constateerde ik dat ontwerpers en architecten steeds vaker op zoek waren naar een ontwerp voor een gebouw zonder beton.”

CO2-arm beton

Keerpunt was de Betondag in 2019. Dorien Staal introduceerde daar de term ‘betonschaamte’. Alleen al het woord was reden tot discussie, maar het bleek ook voor veel partijen een katalysator te zijn om nu echt stappen te zetten. “Het was de spreekwoordelijke steen in de vijver. Ik kwam in contact met ingenieursbureau ABT en andere partijen. Binnen een jaar konden we grote stappen zetten. We bundelden kennis, kunde en onderzoek. De resultaten hielden we niet voor onszelf. Geen patenten dus. Patenteren en kennis voor jezelf houden, past voor mij niet binnen het oplossen van de klimaatproblematiek. Alles wat ten goede komt aan het klimaat, moet je groots delen. Het enige wat we als eis stellen om onze resultaten te delen, is dat andere betonfabrieken ook iets in de zoektocht naar CO2-arm beton onderzoeken. Belangrijkste uitgangspunt daarbij is dat het CO2-arme beton niet ten koste gaat van kwaliteit en productiesnelheid.”


De mens

Het groene beton dat is ontwikkeld door Voorbij Prefab levert een CO2-reductie van 40 procent op. Voor Dorien Staal is dit een mooie eerste stap om een bijdrage te leveren aan het realiseren van het Klimaatakkoord en het Betonakkoord. “Ik geloof erin dat we zelfs CO2-neutraal beton kunnen produceren in 2030. Als ik dit verkondig, krijg ik vaak te horen dat dit niet mogelijk is. Maar waarom niet? Wie had een paar jaar geleden gedacht dat we nu al beton produceren met een reductie van 40 procent? Ik kom er steeds meer achter dat in dit proces de grootste uitdaging op het menselijk vlak ligt, niet in de ontwikkeling van het product. Het is nodig dat we alle partijen eigenaar van het proces maken. Het heeft geen zin om te proberen vanuit de overtuiging iets op te leggen. Dat werkt averechts.”

De Keynote van Dorien Staal vindt van 14.25 tot 14.55 uur plaats in de plenaire zaal.

De Dag van de Constructeur is een initiatief van VNconstructeurs en is powered by KPE Groep en het Hoger Technisch Instituut (HTI).

Klik HIER voor meer informatie of direct inschrijven.

« Terug