Oud-HTI-student aan het woord

JMKruithof.JPGdinsdag 24 oktober 2017 11:06

Waar ben je op dit moment werkzaam?

Gemeente Westland

Wat is jouw functie en wat houdt deze functie in?

Bij de gemeente Westland ben ik teammanager Omgeving & Toezicht. In het team waar ik leiding aan geef werken 21 mensen die zich onder meer bezig houden met het behandelen van aanvragen om omgevingsvergunningen, het toezicht houden op in uitvoering zijnde werken, het opsporen van illegale bouw en illegaal gebruik van gebouwen. Kortom de taken die vallen onder de noemer Bouw- en Woningtoezicht.

Wat was voor jou de reden om een opleiding aan het HTI te gaan volgen?

Ik werkte als beton- en staaltekenaar. Mijn toenmalige werkgever, de heer Hulsebosch, stimuleerde mij om een studie op te pakken. Ik had best twijfels, omdat ik dan wel de mts heel goed had doorlopen en daarna was doorgestroomd naar de hts, maar daar nekten mij onder meer vloeistof- en grondmechanica in het tweede jaar. Misschien niet eens door de moeilijkheid ervan, maar het inzicht dat ik in plaats van weg- en waterbouwkunde toch liever bouwkunde had willen doen, maakten dat ik stopte met de hts en ben gaan werken. Om een lang verhaal kort te maken: ik had de stimulans toen nodig om het aan te durven. Ik ben mijn toenmalige werkgever daar nog steeds dankbaar voor.

Wat heeft het HTI voor jou betekend?

Veel. Ik kreeg wiskunde goed door, terwijl ik dat op de middelbare school vaak moeilijk vond. Pas op het HTI leerde ik dat je met wiskunde ook mechanica problemen kon oplossen. Toen ging ik het waarderen en lukte het ook veel beter. De verbinding met de dagelijkse praktijk wordt op het HTI veel beter gelegd dan op de hts vind ik. Ik heb veel geleerd over het kweken van doorzettingsvermogen. Positieve leerresultaten komen mij niet aanwaaien. Ik moet er hard voor werken. Ik was enorm blij en trots op mijzelf dat ik het diploma Staalconstructeur haalde. Het diploma heeft mijn carrière een boost gegeven. Ik kwam te werken als toetsend constructeur bij de gemeente Naaldwijk. Die gemeente is opgegaan in Westland. Ik heb daar kansen gekregen en gegrepen om mooie stappen te maken naar de functie die ik nu bekleed. Ik doe dan zelf wel niets meer met het geleerde van het HTI, maar ik geef wel leiding aan techneuten. Ik denk dat ik ze begrijp en ik kan met ze sparren over dilemma's die ze tegenkomen in hun werk.

Wat vind je het grote voordeel van studeren aan het HTI?

Dat het op zaterdag kan en de praktische toepasbaarheid. Ook het les krijgen van docenten die doordeweeks werken in de materie waarover ze zaterdags les geven is erg inspirerend.

Welk advies zou je iemand willen geven die nog twijfelt over studeren aan het HTI?

Zet die stap. Een ontboezeming hierover: In 1992 had ik al eens informatie opgevraagd, maar durfde toen niet door te zetten. Ik had de stimulans en het vertrouwen van een ander (mijn werkgever) nodig. Als je twijfelt, vraag eens rond bij collega's of je werkgever. Hebben zij vertrouwen in je? Als het antwoord ja is, geef je op, maar ga er dan ook voor. Dat lijkt wat hol qua begrip, maar het betekent wel wat. Ik accepteerde dat ik zeker vier avonden per week zat te studeren naast mijn 40-urige baan. Als je een partner en/of gezin hebt betekent het ook heel wat. Mijn timing was overigens beroerd omdat ik, na start studie, twee maanden later voor het eerst vader werd. Ik ben mijn vrouw nog dankbaar dat ze mij de kans gaf me vele avonden op zolder in mijn ‘werkhok’ terug te trekken als zij met een huilende baby op schoot zat. Zonder steun van haar was het me niet gelukt.

« Terug