Meer overheidsopdrachten voor het MKB vraagt meer kennis van kosten

140125_HTI Opleidingen_Joop de Zwaan-001.jpgvrijdag 07 november 2014 13:34

De nieuwe aanbestedingswet begint te werken, zo wordt gesteld in het bericht van het FD van 6 november jongstleden, waarin de voorzitter van MKB Infra Daan Stuit, positieve berichten laat horen over opdrachtgevers vanuit de overheid en de gevolgen ervan voor de kleinere bouwbedrijven.

Het minder clusteren van opdrachten en de grotere transparantie over het aanbestedingsproces geeft ruimte aan regionale en lokale aannemers. “Een mooie ontwikkeling”, aldus Joop de Zwaan. Dat de uitbreiding van opdrachten in de bouw ook gevolgen zal hebben voor de personeelsomvang van sommige aannemersbedrijven, kan De Zwaan wel al bevestigen. 

Joop de Zwaan is sinds dit jaar afdelingshoofd Bouwkosten aan het Hoger Technisch Instituut. Vanuit zijn positie begeleidt hij de deeltijdstudenten tot stevige professionals. “Meer opdrachten voor het MKB betekent dat er meer bouwdeskundigen nodig zijn, zowel bij aannemers als bij opdrachtgevers”. 

Dat MKB Infra ook een ander aandachtspunt aanstipt, is volgens De Zwaan niet vreemd, doelend op de stijging van de kosten voor het maken van een offerte. Het toepassen van het ‘EMVI-tenzij’-principe, drijft de kosten van een offerte met gemiddeld 46% op.

Desgevraagd reageert De Zwaan: “Er zijn meer bouwkostendeskundigen nodig, maar van deze mensen wordt ook steeds meer gevraagd dan alleen een goede kosteninschatting. Met een juiste aanpak en gedegen kennis kunnen de kosten van offertes echt omlaag”. 

Waar de groei van overheidsopdrachten een positief teken is aan het einde van de meeste recente recessie, vraagt het HTI met regelmaat aandacht voor het opleidingsniveau van mensen in de bouwsector. Het is tijd dat de bouwsector zich voorbereidt en weer investeert in opleidingen.

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
artikel FD 6-11-20141.1 MBapplication/pdfdownload

« Terug