Bouw wil op grote schaal vernieuwen

donderdag 26 september 2013 19:33

De bouw wil op grote schaal vernieuwen, zo was in de Cobouw van 26 september j.l. te lezen. De bouw steekt de hand in eigen boezem, meldt het artikel. Bouwbreed wordt aangegeven dat er meer out of the box moet worden gedacht. Een mooie term die momenteel veel wordt gebezigd. Wat is nu eigenlijk die box en hoe treed je hierbuiten? Hoe kun je buiten de kaders denken in processen waarbij kaders niet duidelijk zijn of slechts zelf bedacht?

De bouw is verkokerd, verkrampt en vastgeroest in vaste patronen. Door de luxe dat een pand toch wel wordt gehuurd of een woning toch wel wordt verkocht, leeft de bouw in een eigen wereld met eigen afspraken over de aanpak van projecten. Het artikel doorlezend eindigen we met nieuwe kaders, duurzaamheid dat is de toekomst! Hebben we hiermee weer een nieuwe holle doos bedacht waarin we ons verstoppen? En vragen we ons over een aantal jaar vertwijfeld af waarom ook dit niet de oplossing is?

De verbinding met de gebruiker en de eigenaar is niet aanwezig; juist dit breekt op in de huidige markt. Procesmanagers zijn gericht op de door henzelf vastgelegde wetmatigheden die gelden binnen hun wereld. Bij het HTI worden Bouwprojectmanagers getraind om te komen tot een goede aansluiting van het gebruik op het vastgoed. De gebruiker bepaalt hoe hij om wil gaan met vastgoed: een werkwijze die past bij zijn manier van denken en bij zijn denkwereld. Vanuit de klant bezien stellen we kaders om te komen tot een goed doordacht en haalbaar plan.

De bouwwereld moet dus niet out of the box denken maar in de box kruipen. Dat dit niet je eigen wereld is maar die van een ander maakt het project  juist spannend en zorgt voor een optimale aansluiting tussen vraag en aanbod. Door deze manier van samenwerken krijg je vanzelf het cadeau vanuit de gebruiker, die aangeeft een duurzame oplossing te willen. Duurzaamheid is geen doel voor nieuwe initiatieven maar het invullen van een deel van de vraag van de gebruiker.

Of de bouw met al haar bedachte systemen hier klaar voor is, dat is de vraag. Een HTI bouwmanager in ieder geval wel!

« Terug