Weblog: Wie maakt de opmerking?

vrijdag 10 januari 2014 19:29

De laatste tijd kom ik voor mijn werk op diverse bouwterreinen voor onafhankelijk advies omtrent procedures. Ik zie dan vaak de meest simpele zaken mis gaan.

Zo stond onlangs een gebouw voor een groot deel geïsoleerd met steenwol een aantal maanden in weer en wind. Mijn eerste reactie is: "wie heeft bedacht dat het goed is om het gebouw volledig te isoleren zonder het monteren van de buitenschil?" Daarnaast kun je je afvragen wie hierop toezicht houdt. Heeft de architect het niet gesignaleerd? Wat vindt de bouwmanger hiervan?
Steenwol kan niet voor lange termijn zonder bescherming worden aangebracht. De ruimte in het materiaal zuigt zich vol met vocht en raakt zijn isolerende werking kwijt. Het lijkt me sterk dat de betrokken adviseurs dit niet hebben meegekregen tijdens hun bouwkundige opleiding. Waarom gebeurt er niets?

In de voorbereiding van een van mijn lessen bouwmanagement kwam ik een artikel tegen uit de Volkskrant van 13 februari 2010 waarin Roos Vonk het begrip meervoudige onwetendheid (diffusion of responsibility) toelicht. Dit fenomeen beïnvloedt het gedrag van mensen in situaties die een beroep doen op de gemeenschapszin: in een overleg aanbieden een lastige klus op je te nemen, het woord nemen bij een moeilijk probleem of andere gevallen waarbij je je nek moet uitsteken. De verleiding is groot om te denken: "laat een ander het maar zeggen". Deze houding werkt de gedachte in de hand dat men denkt: "niemand zegt er iets van, dus het zal wel niet erg zijn".

Juist dit is wat de HTI-bouwmanager moet verstaan! De manager is niet een deel van de groep, maar degene die de groep stuurt. Er zijn  situaties waarbij je kennis tekort schiet (waarvoor heb je anders de overige adviseurs aangetrokken?). Ook dan neem jij het initiatief en wijs je de verantwoordelijke aan met de vraag of hij wil uitleggen waarom dit product wel tegen de weersinvloeden kan en of hij ter bevestiging de specificaties wil overleggen. Laten we dan nog eens kijken of nog steeds niemand een opmerking maakt...

Johan Verduijn
afdelingshoofd Bouwmanagement en docent

« Terug