Een goed netwerk is essentieel voor een goede loopbaan

140125_HTI Opleidingen_270.jpgzaterdag 25 januari 2014 19:25

Het schrikbeeld is de ervaren medewerker die op straat staat en er achter komt dat hij wel veel ervaring heeft, maar jarenlang het kunstje op dezelfde manier deed, geen training of cursus heeft gevolgd en buiten zijn oude werkkring bijna niemand kent. Dan is het extra moeilijk om een nieuwe baan te vinden.

Aan het woord is Piet Middelbrink, executive searcher bij Seven Oaks, gespecialiseerd in werving en selectie voor bouw, vastgoed, installatietechniek en bouwtoelevering.

Volgens Middelbrink is de focus op employability essentieel om deze situatie te voorkomen. Hij geeft aan dat je vooral actief moet zijn, je moet kennis delen, cursussen volgen, werk doen dat goed bij je persoonlijkheidsprofiel past en vooral netwerken. Voor dat laatste geeft Middelbrink tips over je persoonlijke presentatie, van passend gedrag (mensen aankijken, stevige hand, duidelijk praten), juiste kleding (beetje overdressed helpt echt) en de manier van schriftelijk en mondeling communiceren (taalkundig juist en relevant). Maar ook over je aanmelden en verbinden op LinkedIn en visitekaartjes die je natuurlijk altijd bij je hebt. Volgens Middelbrink is het genoemde schrikbeeld niet hopeloos, hij geeft diverse voorbeelden van mensen die zelfs kort voor hun pensioen nog een mooie carrière maakten dankzij hun actieve netwerken. 

Het Hoger Technisch Instituut vindt het belangrijk om praktijkervaring te delen met elkaar. Daarom houden we regelmatig inspiratiesessies over zaken waar je in de praktijk mee te maken kan krijgen.

« Terug