HTI bouwmanagers ontzorgen zorgpartij

F2-001.JPGmaandag 27 januari 2014 21:51

Mart Stotijn en Peter Broeksteeg, aankomend bouwmanagers van het HTI , hebben voor hun afstudeeropdracht het klooster "Benedictinessen" te Oss gekozen. Het gebouw, een gemeentelijk monument, is sinds 2006 niet meer in gebruik als klooster en wacht op een nieuwe functie.

De opdrachtgever, eigenaar van een zorgboerderij, heeft bij de bouwmanagers de vraag neergelegd om voor het gebouw de kansen en risico’s te onderzoeken voor het gebruik ‘zorg’. Daarnaast staat de opdrachtgever open voor andere functies binnen het gebouw. Zijn vraagstelling luidt: ”een speciale plek voor cliënten van 18 jaar en ouder met behoefte aan rust, structuur, bescherming en veiligheid. Een plek waar zowel 24-uurs zorg en begeleiding evenals een plek voor zinvolle en doelgerichte dagbesteding aangeboden wordt”.

Door de huidige structuur en bouwkundige staat van het bouwwerk blijkt dat de zorgfunctie zeer goed en ook zeer snel inpasbaar is. Meerdere ruimten binnen het bouwwerk zijn bijzonder geschikt voor invulling van de dagbesteding. In combinatie met de rustgevende, natuurlijke omgeving is het een unieke kans. Deze kans heeft extra potentie doordat het klooster het middelpunt is van “Landerij VanTosse”. Een uniek project met als doel om mensen meer betrokken te krijgen bij de grondstoffen uit de natuur.

Samen met de gemeente en brandweer zijn de mogelijkheden bekeken om het bouwwerk zo snel mogelijk in gebruik te nemen binnen de huidige regelgeving. De huurovereenkomst is getekend en de opdrachtgever heeft de sleutel gekregen. Er wordt hard gewerkt om het pand klaar te maken voor gebruik. De eerste cliënten nemen het gebouw dit voorjaar al in gebruik. Verbouwingen worden in de komende jaren uitgevoerd. Stotijn en Broeksteeg hebben een quickscan en haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. De komende tijd gaan ze een Voorlopig Ontwerp uitwerken.

« Terug