Voorbereidingen nieuwe studiejaar in volle gang

13 08 29 Docentenvergadering oefening.JPGvrijdag 30 augustus 2013 16:22

Tijdens de voorbereidingen op het nieuwe studiejaar was er voor de docenten een spreker over didactische vaardigheden. En ze moesten ook zelf even aan de slag!

Amsterdam, 29 augustus 2013

Het nieuwe studiejaar staat weer voor de deur: zaterdag beginnen colleges weer. De docenten komen bijeen voor de kick-off bijeenkomst voor het nieuwe jaar. Het begint uiteraard met het bijpraten van de laatste ervaringen tijdens de vakantie, maar al snel gaat het over de inhoud van het vak: doceren bij het HTI. De zomer is benut om nieuwe ideeën op te doen en deze worden met elkaar gedeeld. Bestuur, afdelingshoofden en docenten gaan met elkaar in gesprek en wisselen al snel ideeën en ervaringen uit.

Tijdens de bijeenkomst geeft het bestuur aan waar het HTI op dit moment staat. Het afgelopen half jaar is veel gebeurd, waarbij verschillende fundamenten zijn gelegd voor de toekomst. Op deze fundamenten kan in het komend jaar verder worden gebouwd aan een toekomstbestendig HTI: een instituut dat ook in de toekomst jonge mensen wil én kan opleiden voor een functie in de bouw.

Het bestuur ziet de crisis als een kans! Een kans om te moderniseren, een kans om de onderwijscurricula nog beter op die van de bouwmarkt en de collega opleidingsinstituten af te stemmen. Samen werken is in de toekomst belangrijk! Het HTI wil mensen de mogelijkheid bieden om persoonlijk te groeien, maar ook de mogelijkheid bieden om na de opleiding verder te studeren bij een collega opleidingsinstituut.

Verder wordt gesignaleerd dat de wereld om ons heen niet stil staat. Ondanks de crisis in de bouw vinden op grote schaal nieuwe ontwikkelingen plaats. De afdelingshoofden en docenten werken samen aan plannen voor het nieuwe seizoen én de seizoenen daarna.

Organisatie = Beweging en daaraan wordt binnen het HTI flink aandacht besteed. De vier hoofden van de afdelingen, Bouwkunde, Bouwmanagement, Bouwkosten en Beton- & Staaltechniek denken na en werken aan hun toekomst. De nieuwe ontwikkelingen binnen de afdelingen werden aan elkaar gepresenteerd en door de docenten van de collega-afdelingen met applaus ontvangen. Het is duidelijk, de vakantie heeft iedereen goed gedaan. Iedereen heeft weer energie om verder te bouwen!

Er wordt tijdens de bijeenkomst niet alleen naar buiten gekeken, maar ook in de spiegel! Waar staan we nu, doen we het goed en kan het (nog) beter? Tijdens de sessie “Didactiek”, verzorgd door Petra van Oorschot van Interstudio NDO, wordt aandacht besteed aan de wijze waarop gedoceerd kan worden. Het duurt niet lang of de docenten zitten zelf weer in de klas! Er moet een opdracht worden uitgevoerd. Eerst alleen, daarna in overleg met z’n tweeën en vervolgens in groepsverband: zo ervaar je als docent hoe de studenten, met een verschillende achtergrond en manier van leren, morgen graag willen studeren. Voor de één een “Aha-erlebnis” voor de ander een “Eye opener”. En het is snel duidelijk: het smaakt naar meer en dat gaat ook door het bestuur mogelijk worden gemaakt!

Het was een gevarieerde en boeiende avond met voor een ieder iets om mee naar huis te nemen. Want de docenten van het HTI zitten niet stil. Op 31 augustus gaan allen weer aan de slag! Het bestuur wenst de studenten een leerzaam jaar en de docenten een mooi en plezierig collegejaar toe.

 

« Terug